Les navetes de Biniac són sepulcres funeraris on van realitzar inhumacions col·lectives els primer pobladors de l’illa - entre el bronze inicial i el final de l'edat del bronze-(1400-1000 aC). No són les més monumentals de Menorca però es troben molt ben conservades.
Horari: Naveta occidental: accés lliure
Naveta oriental:
Març, abril i octubre de 10 a 18h
Maig, juny i setembre de 10 a 19 h; Juliol i agost de 10 a 20 h
Desembre, gener i febrer, tancat (per visites contactar amb el telf 971 372 403)
Preu: Naveta occidental: Gratuït / Naveta oriental: consultar www.llocdemenorca.com
Visitable: Si
Accés: S'hi accedeix des de la carretera general Me-1.Al punt quilomètric 8,1 hi ha un desviament que condueix a la zona coneguda com l'Argentina. La naveta de Biniac oriental es troba dins de les instal·lacions del Lloc de Menorca.
Hi ha indicadors de carretera.
Aparcament: habilitat
Visites guiades: No
Contacte: www.llocdemenorca.com
Telèfon 971 37 24.
Serveis: No
Accés a persones amb mobilitat reduida: No
Més informació Veure mapa
Més informació:
Periode talaiòtic
La naveta oriental s'aixeca sobre un talús. És de planta circular i presenta una estructura a mig camí entre els sepulcres megalítics i les navetes de planta allargada de cronologies més avançades. Sorprèn per les grans dimensions de les pedres utilitzades en la construcció de l’absis però la façana actual és un afegit recent. Quan F.Hernández Mora la va descobrir el 1901 aquest afegit ja existia, per tant no sabem si l’antiga façana es va esfondrar o segueix intacta darrere. Si accedim a l’interior no trobam indicis de xemeneia com en altres, per tant ens trobam amb una naveta sense cambra superior.
La naveta occidental es troba a uns 700m al nord-oest de la naveta oriental. No es conserva tan complerta però va ser objecte d’excavacions arqueològiques i es va poder recuperar part de l’aixovar. Es va construir sobre la roca mare i disposa d'una sola cambra, de planta ovalada, a la qual s'accedia per una llosa perforada.