El poblat talaiòtic de Biniaiet Vell va ser donat a conèixer per J. Ramis i Ramis el 1818 com un dels poblats més grans i més ben conservats de Menorca, però entre 1917 i 1918 una gran part de les restes van ser destruïdes per utilizar la pedra en la reforma i reparació de la carretera general, convertint-se en un exemple de la destrucció que han patit les restes arqueològiques de l’illa als darrers segles.
De la visita cal destacar l’entorn i vistes impressionants de les que podem gaudir des dels seus dos talaiots (hi havia un tercer que va ser destruït en les obres de la carretera general) i la gran quantitat de pilastres que romanen en peu.
Des del jaciment es poden visitar els cercles de Sant Vicenç d’Alcaidús que formaven part del poblat de Biniaiet Vell. Es tracta d’un conjunt monumental de 4 cercles adossats uns als altres amb una sala hipòstila a l’extrem oest.
Horari: Accés lliure
Preu: Gratuït
Visitable: Si
Accés: Al punt quilomètric 6 de la Me-1, trobam un camí asfaltat. No està senyalitzat
Aparcament: Habilitat
Visites guiades: No
Contacte:
Serveis: No
Accés a persones amb mobilitat reduida: No
Més informació Veure mapa
Més informació: Des de l’aparcament apareix un petit camí que puja un penyal on hi ha un portell que dona accés a l’interior d’un cercle que conserva grans pilastres de pedra i un portal, que queda una mica amagat per la vegetació. Aquesta casa és la primera que trobarem camí al cim, on hi ha un talaiot molt degradat. S’hi accedeix a través d’un pas modern i des de dalt podem gaudir d’unes espectaculars vistes sobre quasi tot el terme de Maó i bona part del d’Alaior. Al voltant del talaiot s’observen grans enderrocs que possiblement amaguen estructures antigues, tal vegada algún recinte de taula, ja que és extrany que un poblat tant gran no en tingués, però sense una neteja o excavació no es pot definir.
L’any 1916 va ser objecte d’una excavació arqueològica dirigida per A. Vives Escudero i F. Hernández Sanz, que va comptar amb finançament estatal. Algun dels materials provinents d’aquesta intervenció es poden contemplar avui dia al Museu Arqueològic Nacional de Madrid. Van excavar part d’un conjunt de cases talatiòtiques, adosades les unes a les altres.