Menorca Talaiòtica torna a Tarraco Viva

ImatgeMenorca Talaiòtica torna aquest cap de setmana, 28 i 29 de maig, al festival de recreació històrica Tarraco Viva, després de dos anys d'aturada per la pandèmia. Aquest és un escenari únic per presentar la candidatura i el patrimoni prehistòric de Menorca, un festival consolidat i amb una gran afluència de públic. D’aquesta manera, es vol continuar amb la difusió de Menorca Talaiòtica en l’àmbit estatal, tal com es preveu en el Pla de Comunicació de MT. La delegació menorquina estarà formada per tretze persones entre organitzadors, foners, participants en la recreació històrica i el mestre cerveser de Grahame Pearce. 

Les activitats relacionades amb la Menorca Talaiòtica programades són les següents:

1.- Recreació històrica Funditores baleares, Els guerrers de les Illes Balears, a càrrec d’Amics del Museu de Menorca i Federació de Tir de Fona-Unió Excursionista de Menorca. Els romans coneixien Menorca i Mallorca perquè els foners nascuts en aquestes illes llançaven pedres amb més destresa que ningú. Res que fos estrany, ja que a l’insula Balearis Minor hi ha més pedres que cap altre recurs, i per això la vida dels seus pobladors mai va ser fàcil. Els poblats d’aquest temps que encara avui es conserven en el paisatge menorquí ens parlen d’una cultura excepcional -la talaiòtica-, amb construccions fetes amb pedra que són úniques i exclusives, com ara les navetes, els recintes de taula i les cases circulars.

En l’espectacle es mostrarà quin és l’origen dels funditores baleares, que des d’infants havien d’aprendre a utilitzar la fona per vigilar el ramat, per caçar o per sobreviure. Molts acabaren enrolats, com a mercenaris, al servei d’exèrcits cartaginesos i romans, i van participar en nombroses batalles de l’antiguitat. Es faran dues representacions: dissabte 28 en català, i diumenge 29 en castellà, tots dos dies a les 11:00 h. 

Aquesta recreació ja s'ha fet altres vegades a Menorca en un entorn natural, però aquest cop s'ha adaptat per fer-la sobre un escenari. S'ha produït una escenografia que permeti conceptualitzar la monumentalitat de la Menorca Talaiòtica: s'han replicat elements arquitectònics concrets d'un cercle talaiòtic de Torre d'en Galmés i d'un recinte de taula, tenint en compte que s'han de poder transportar dins una furgoneta fins a Tarragona. Entre aquests elements, cal destacar la construcció d’una rèplica de la taula de Torralba d’en Salord d'uns 5 m d'alçada. La part portant, és a dir el fust, és una estructura de fusta que es pot muntar en dues hores i desmuntar-la en una. El capitell està fet amb tubs de PVC perquè el fust no hagi de suportar tant de pes, i l'acabat exterior és una tela pintada que imita els colors i detalls de la taula de Torralba.

alt text2.- El taller d'elaboració de fones La fona balear, a càrrec de Lluís Pons Livermore, de la Federació de Tir de Fona-Unió Excursionista de Menorca. La fona és un dels ginys més antics del món, amb un ús que està documentat a molts indrets del planeta. Està especialment vinculada a pobles dedicats a la pastura i a la caça, on pot cobrir múltiples necessitats. Els talaiòtics de Menorca, enrolats com a mercenaris en els exèrcits cartaginesos i romans, empraven la fona com una arma perillosa. Anaven a la batalla amb tres fones trenades amb espart o cànem: una de llarga distància fermada a la cintura, una de curta distància al cap o al coll i una d’abast intermedi a la mà.

En aquest taller, un dels millors tiradors del món mostrarà diverses tipologies de fona i de projectils, ensenyarà a trenar una fona i a llançar amb la tècnica dels foners menorquins (pilotes de tennis). Es farà dues vegades, una després de cada recreació històrica: dissabte 28 en català, i diumenge 29 en castellà, tots dos dies a les 12:00 h. 

3.- Projecció del documental Menorca Talaiòtica, una odissea ciclòpia insular. Menorca està immersa en el procés d’avaluació de la candidatura Menorca Talaiòtica a patrimoni mundial de la UNESCO. Per donar suport a la candidatura, el Consell Insular de Menorca ha impulsat aquest documental, realitzat per Espiral Produccions i dirigit per Manu Balaguer, i que compta amb la participació de nombrosos especialistes. Després de la projecció, es convidarà a un tast de la cervesa Talaiòtica, elaborada per la cerveseria artesanal menorquina Grahame Pearce, conduïda pel mestre cerveser que la va crear, Roger Vila. Dissabte 28 de maig, a les 13:00 h. 

Tarraco Viva és un festival de recreació històrica que va néixer l’any 1999 com una activitat de suport a la candidatura de la ciutat de Tarragona a ser inscrita en la Llista de Patrimoni Mundial de la UNESCO. A dia d’avui, més de vint anys després, és un festival totalment arrelat a la ciutat i un referent dins els festivals d’aquesta temàtica que s'organitzen a l’Estat espanyol.
 

 
 
Consell Insular de Menorca Govern Illes Balears
MENORCA TALAIÒTICA - Candidata Patrimoni Mundial
Departament de Cultura i Educació - Consell insular de Menorca
Pl. Biosfera, 5 - 07703 Maó
info@menorcatalayotica.info
INICI  |  CONTACTAR  |  AVÍS LEGAL  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS