Final de la campanya d’excavacions a Sa Mitja Lluna


  
 
Avui ha finalitzat la campanya 2022 a Sa Mitja Lluna, la mina de coure de l’edat del bronze situada a l’illa d’en Colom. Aquest és un jaciment molt peculiar on no hi trobarem espectaculars construccions com talaiots o navetes. Tot i així, s’ha convertit en un dels jaciments menorquins amb més repercussió dins l’àmbit científic europeu per la seva excepcionalitat, ja que l’absència de treballs miners posteriors rellevants n’ha permès l’excel·lent conservació.

Les noves datacions radiocarbòniques han permès constatar que la mina va estar en ús entre el 1800 aC i el 900 aC, aproximadament. Per tant, els antics habitants de Menorca extragueren minerals de coure (malaquita, atzurita, calcopirita) de la mina durant uns 900 anys. Generacions i generacions de menorquins degueren treballar a Sa Mitja Lluna, probablement no de forma contínua, sinó com un treball temporal que s’adaptava a altres feines del camp en determinats moments de l’any.
 

Sisena campanya 

Aquesta és la sisena campanya des del seu descobriment, dirigida pels arqueòlegs Laura Perelló, Bartomeu Llull i María Calderón (grup ArqueoUIB, Universitat de les Illes Balears) i Mark Hunt (Universitat de Sevilla). La intervenció s’ha dut a terme amb el permís de l’ens gestor del parc natural de s’Albufera des Grau i l’actual del propietari de l’illa, el metge i empresari asturià Víctor Madera. Ha comptat també amb el suport econòmic del Consell Insular de Menorca.

Des del principi, els investigadors van determinar que la mina tenia dues àrees de treball diferenciades. La zona nord és on visiblement hi ha hagut més moviment de material. Les feines en aquesta àrea del jaciment han posat al descobert l’existència d’una trinxera excavada en la roca, seguint probablement un filó de coure que devia córrer de forma més o manco paral·lela al penya-segat, en direcció N-S. No és descartable que en futures intervencions hi hagi sorpreses en aquesta zona, com podria ser la troballa de pous o galeries excavades pels antics miners.
 

Zona sud de la mina

Enguany, els arqueòlegs han dedicat els esforços a excavar a la zona sud, on s’ha pogut localitzar gran quantitat de ceràmica i restes de focs. Encara que no es detecten foganyes o altres tipus d’estructures de combustió, les restes ens indiquen que ens trobem davant d’una àrea destinada a altres tipus de treballs relacionats indirectament amb l’explotació de la mina, una zona on tal vegada cuinaven i seleccionaven el mineral. Fins fa poc, només s’havia vist el resultat de la feina estrictament de mineria, però els investigadors de sa Mitja Lluna estan segurs que l’estudi i analítiques dels materials extrets a la zona sud durant l’actual campanya ens donaran una informació primordial que ens aproparà una mica més a les persones que freqüentaven la mina, una informació difícil de trobar en altres jaciments miners de la prehistòria.

Entre els materials arqueològics recuperats, destaquen les eines lítiques. Des de petits morterets utilitzats per triturar i seleccionar el mineral, fins a grans maces de miner per rompre la roca on es troben les vetes de mineral. N’hi ha de moltes mides, depenent del treball a què anaven destinades, algunes de les quals podien arribar a un pes d’uns 16 kg.

A l’edat del bronze, els minerals de coure eren essencials per fer instruments metàl·lics, però segurament el més important era el seu valor simbòlic. Les anàlisis de procedència i distribució mitjançant isòtops de plom han permès proposar possibles relacions entre els minerals d’illa d’en Colom i metalls amortitzats en dipòsits funeraris menorquins de cronologies semblants. Però la cosa no acaba aquí: estudis duts a terme sobre peces de metall a les altres illes de l’arxipèlag balear ens demostren la seva relació amb els minerals menorquins. Això ens parla del gran moviment d’objectes i de persones que existia a l’edat del bronze.

 
 
Consell Insular de Menorca Govern Illes Balears
MENORCA TALAIÒTICA - Candidata Patrimoni Mundial
Departament de Cultura i Educació - Consell insular de Menorca
Pl. Biosfera, 5 - 07703 Maó
info@menorcatalayotica.info
INICI  |  CONTACTAR  |  AVÍS LEGAL  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS