Novetats de la primera campanya d'Amics del Museu de Menorca a Torralba d'en Salort


 
Amics del Museu de Menorca i la Fundació Illes Balears han presentat avui, 19 d'agost, els resultats preliminars de la primera campanya del projecte arqueològic de l'edifici "postmedieval" de Torralba d'en Salort, un projecte que continuarà quatre anys més amb l'objectiu de conèixer l’origen i funcionalitat de l’edifici i poder-lo recuperar i preservar.

Durant el mes d'agost, l'equip d'investigadors ha retirat un total de 50 tones de pedres, deixant a la vista part d'aquesta construcció situada a l'oest de la parcel·la que ocupa el jaciment. L'equip d’arqueòlegs, historiadors i conservadors-restauradors d’Amics del Museu, amb la col·laboració d’una desena de voluntaris de l’illa i de quatre estudiants, continuarà les tasques de laboratori fins a finals de mes.

Es tracta d'una estructura d'uns 250 m² conformada per dos volums adossats, un dels quals destaca per tenir un portal orientat al nord-oest amb dues capelletes a les bandes. A la part superior de les dues capelletes de marès s'hi poden observar incises dues creus llatines.

Tot i que investigadors i visitants del poblat han anat donant hipòtesis, tant de l'època a la qual podria pertànyer com de la funcionalitat que podria tenir, la realitat és que, a dia d'avui, la història d'aquesta estructura és desconeguda.
 

Un casat rural

alt textLa campanya d'enguany s’ha centrat en el despedregat d'un dels volums de l'edifici. En menys de tres setmanes s’han retirat 50 tones de pedres: més de cent saques d’obra, plenes de pedres petites de reblert, pedreny de mida mitjana i blocs de marès retallats. Per fer-ho, s’ha treballat gairebé diàriament amb el servei d’un camió-grua. Moltes d’aquestes pedres s’han desplaçat a un espai habilitat al mateix jaciment per tal que es puguin emprar en els futurs treballs d’estabilització, consolidació i restitució de murs, previstos dins el projecte de conservació-restauració.

La quantitat i ubicació d’aquest material lític fa pensar als investigadors que aquest volum va ser amortitzat en època contemporània, una vegada l'edifici original es trobava completament abandonat. Una de les opcions més factibles és que es tractés d'un casat rural d'època moderna, d'entre els segles XVI-XVIII, però donat l'estadi inicial del projecte, no es poden avançar més dades.
 

Materials trobats

Entre tanta pedra també s'han trobat materials ceràmics: alguns materials de cuina o terrissa local, i gran quantitat de teules. També algunes mostres de material ceràmic d’importació, dels segles XVII i XVIII, d’origen italià i francès. S’han trobat molts elements arquitectònics concrets de l’edifici, com possibles parts de bòvedes, dovelles… Molts blocs estan marcats amb creus llatines incises, destacant un dels blocs amb incisions que mostren un joc de taula: un alquerc, similar al “3 en línia” actual.

Cal apuntar que aquest projecte d'investigació no implica només l'excavació arqueològica, sinó també la recerca d'arxiu. Es busca establir un diàleg entre la història escrita del passat preindustrial de Menorca -segles XIII-XIX- i les restes materials que hi queden. La idea és que l'excavació arqueològica d'aquest edifici serveixi per il·lustrar l'evolució del camp menorquí, abordant aspectes materials que no estan a l'abast de la història escrita.

Aquest nou projecte d’investigació d’Amics del Museu de Menorca és possible gràcies a la Fundació Illes Balears, l’empresa Pendent, serveis i gestió S.L. (gestora del jaciment), i al finançament del Consell Insular de Menorca, l’Ajuntament d’Alaior i dels socis de l’associació.

 

 
 
Consell Insular de Menorca Govern Illes Balears
MENORCA TALAIÒTICA - Candidata Patrimoni Mundial
Departament de Cultura i Educació - Consell insular de Menorca
Pl. Biosfera, 5 - 07703 Maó
info@menorcatalayotica.info
INICI  |  CONTACTAR  |  AVÍS LEGAL  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS