Licitació: execució del projecte d’excavació aqueològica de Montefí

Licitació MontefíEl Consell Insular de Menorca, a través del Departament de Cultura, Educació, Joventut i Esports, ha publicat la licitació del contracte d’execució del projecte d’excavació arqueològica, restauració i consolidació del talaiot 2 i la cova 4 del jaciment talaiòtic de Montefí (Ciutadella). Aquest projecte està finançat amb Fons Europeus procedents del mecanisme per a la Recuperació i Resiliència Next Generation EU, i té com a objectiu principal millorar la visitabilitat del jaciment.

El valor estimat del contracte és de 259.067 euros. Les empreses o professionals interessats poden presentar la seva proposta fins el 27 de desembre a través de la Plataforma de Contractació de l’Estat.

Les feines a desenvolupar es separen en obres i serveis:

  • Les obres consistiran en la restauració i excavació aqueològica del talaiot 2 i la cova 4.
  • Els serveis es centren en els treballs de laboratori i els informes de les analítiques que han de dur a terme els especialistes sobre les troballes que puguin aparèixer amb la finalitat institucional del seu estudi.

L'any 2015, el Departament de Cultura i Patrimoni del Consell Insular de Menorca va sol·licitar una sèrie d'ofertes tècniques per a la redacció del Projecte de Consolidació del talaiot T2 i la cova C4 de Montefí. Finalment, s'adjudicà a E.ARQ Enginyeria-Arquitectura SLP la redacció d'aquests treballs. Posteriorment, a l'octubre del 2017 es va realitzar un avantprojecte per a la sol·licitud de subvencions per part de l'Estat Espanyol per a la realització d'aquestes obres.

En aquests moments, el jaciment arqueològic de Montefí no disposa de control d'accessos, i amb prou feines hi ha un recorregut programat. L'estat de conservació, especialment el talaiot objecte del present projecte, presenta deficiències d'estabilitat estructural que en dificulten la visita. Aquest projecte pretén solucionar aquestes patologies per poder millorar la visitabilitat del jaciment.
 

Poblat de Montefí

Montefí és un poblat talaiòtic d'una gran extensió, conservant actualment nombroses restes monumentals visibles sobre el terreny, sent els més destacats els tres talaiots. Amb l'objectiu de conservar el poblat, a més de potenciar-ne la difusió i posada del jaciment a disposició del públic, aquest projecte té com a objectiu la intervenció en un dels tres edificis més emblemàtics, el talaiot 2:
  • Consolidant les restes arqueològiques per a la seva conservació.
  •  Adequant l'edifici per a la millora de la visita i interpretació.
  •  Activant el jaciment dins la xarxa de patrimoni històric visitable de Menorca.
  • Aprofundint en el coneixement mitjançant la intervenció arqueològica.

Actualment, el jaciment arqueològic de Montefí és propietat del Consell Insular de Menorca. El terreny adquirit per l'administració pública comprèn una extensió de 43.187 m2, on es troba l'àrea on es conserven la majoria de les estructures corresponents al jaciment arqueològic.

 
 
Consell Insular de Menorca Govern Illes Balears
MENORCA TALAIÒTICA - Candidata Patrimoni Mundial
Departament de Cultura i Educació - Consell insular de Menorca
Pl. Biosfera, 5 - 07703 Maó
info@menorcatalayotica.info
INICI  |  CONTACTAR  |  AVÍS LEGAL  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS